قونیه (Konya) مرکز استان قونیه در کشور ترکیه می باشد. شهری که با پایتخت این کشور آنکارا، ۲۲۵ کیلومتر فاصله دارد و به عنوان پایتخت تمدن اسلامی از آن یاد می شود. این شهر در شمال استان آنتالیا و جنوب شهر آنکارا واقع شده است. شاید اسم قونیه را با نام شاعر گرانقدر مولانا به گوش شما خورده باشد. مولانا در این شهر زندگی کمیکرد و آرامگاه او اکنون در این شهر است. قونیه شهر شعر و فرهنگ و ادب است و شاید شهری جذاب برای سفر باشد. در ادامه جاذبه های این شهر را به شما معرفی خواهیم کرد.
جاذبه های گردشگری قونیه
۱- مقبره و موزه مولانا (Mevlana Museum)
مقبره مولانا از معروفترین جاذبههای گردشگری قونیه می باشد. مولانا که همه آن را به عنوان یک صوفی و زاهد میشناسند از شاعران نامور ایرانی است که برای دوستداران شعر و هنر و ایرانیان از ارزش بالایی برخوردار است. در کنار مقبره مولانا که با معماری خاصی بنا شده است میتوانید موزه مولانا را مشاهده کنید که آثار متعلق به دوران این شاعر در آن نگه داری میشود. از جمله آثار تاریخی موجود در این موزه میتوان به دست نوشتههای قدیمی، قرآنهای خطی و ادوات موسیقی قدیمی رومی اشاره کرد. این موزه در گذشته محل زندگی و تدریس مولانا بوده است و از سوی پادشاه سلجوقی آن زمان سلطان علاء الدین کیقباد به وی اهدا شده است.
۲- موزه باستان شناسی قونیه (Archaeological Museum)
در این موزه میتوانید آثاری متعلق به دورههای گوناگون تاریخی مانند دوران بیزانس و سلجوقی را مشاهده کنید. همچنین در این موزه آثار باقی مانده از دوران نوسنگی نیز موجود هستند. از جمله آثار باقی مانده از این دوران میتوان به استخوانهای تراشیده شده به شکل جواهرات، تابوتهای دارای حکاکیهای رومی، سنگهای تراشیده شده به اشکال مختلف و … اشاره کرد.
۳- مسجد سلیمیه قونیه (Selimiye Mosque)
این مسجد مطابق فرمان سلطان سلیم دوم طراحی و ساخته شده است و به خوبی میتوانید معماریهای عثمانی را در طراحی آن مشاهده کنید. شکل ظاهری مسجد سلیمیه قونیه و گنبد و گلدستهها به گونهای طراحی و ساخته شدهاند که توجه هر گردشگری را به سوی خود جلب میکنند. این مسجد درست مقابل موزه مولانا قرار دارد.
می خوای کل این سایت توی جیبت باشه؟ توی اپلیکیشن آموزشی چرب زبان، هرررر زبانی رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان زبان مدنظرتو مثل بلبل حرف بزن!
۴- شهرهای زیرزمینی مخفی قونیه (Underground City in Konya)
شهرهای زیرزمینی مخفی را میتوان به عنوان یکی از خاصترین و جذابترین جاذبههای قونیه در نظر گرفت که بازدید از آنها خالی از لطف نیست! در گذشته با توجه به جنگهای متعددی که در این منطقه وجود داشت، مردم شهرهایی را در زیر زمین بنا میکردهاند تا از حملات متعدد مصون باشند. در این شهرها میتوانید تمام امکانات یک شهر واقعی مانند کلیسا، آبانبار، انبار مواد غذایی و حتی قبرستان را مشاهده کنید.
۵- مسجد علاءالدین (Alaeddin Mosque)
این مسجد قدمتی ۸۰۰ ساله دارد و به دستور سلطان سلجوقی بر روی تپهای به نام علاءالدین بنا شده است. در قسمت نمای شمالی مسجد میتوانید معماری بیزانس رومی را به خوبی مشاهده کنید در صورتی که معماری کلی مسجد با اصول دمشقی-اسلامی صورت پذیرفته است. در طراحی این مسجد از ۴۱ ستون مرمری که مرتبط با اصول طراحی کلاسیک است استفاده شده و سقف مخروطی شکل این بنا سبب جذابیت بیشتر آن شده است.
۶- ویزانه های چاتال هویوک (Çatalhöyük)
ویرانه های چاتال هویوک مربوط به یک شهر باستانی به نام چاتال هویوک است که مربوط به ۶۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است. این شهر بزرگترین منطقه باستانی باقیمانده از دوره نوسنگی است که توسط باستانشناسان کشف شده است. این شهر دارای خیابان یا کوچه نبود بلکه خانهها به هم چسبیده بودند و تنها راه ورود به خانه از طریق پشت بام بوده است که این امر باعث استحکام خانهها و دفاع در برابر حملهها میشد.
۷- باغ ژآپنی قونیه (Kyoto Japanese Park)
بزرگترین باغ ژاپنی ترکیه، در قونیه قرار دارد. این باغ با مساحتی برابر ۳۶ هزار مترمربع توسط شهرداری قونیه (با استفاده از معماران ژاپنی) برای استحکام روابط بین ترکیه و ژاپن ساخته شده است. تالابها و حوضچهها، ساختمانها و درختهای این پارک تماما به سبک ژاپنی ساخته شده است.
۸- مسجد شمس تبریزی (Sems-i Tebrizi Tomb & Mosque)
تربت و مسجد شمس تبریزی در سمت شمالی مسجد شرافالدین در داخل پارک شمس قرار گرفته است. تربت شمس تبریزی در قرن ۱۶ میلادی توسط شخصی به نام امیر اسحاق بازسازی گردید. در داخل مسجد تربتی است که همگان معتقدند این تربت جایگاه خود شمس تبریز است. شمس تبریزی که اثر مهمی در افکار مولانا گذاشته است، امروزه تربت ابنشیخ بزرگ شمس تبریزی یکی از مراکز اصلی زیارت کنندگان است.
۹- دهکده سیله (Sile village)
دهکده سیله روستایی کوچک در ۷ کیلومتری شمال غربی قونیه است که ساکنان تا سال ۱۹۲۲ به زبان یونانی سخن می گفتند! این دهکده قدمتی ۷ هزار ساله داشته و بناهای تاریخی و باستانی متعددی در آن وجود دارد. همچنین به دلیل معماری مینیمال و زیبایی های طبیعی، حاشیه خیابان ها و پیاده رو های این دهکده مکانی جذاب برای گشت و گذار، خرید، کافه گردی و پیاده روی است.
۱۰- تپه علا الدین (Alaaddin Hill Park)
تپه علا الدین در مرکز شهر قونیه قرار داشته و از جاذبه های گردشگری این شهر می باشد. در پایین این تپه محل کاوش های تاریخی کاخ علا الدین کیقباد، یازدهمین سلطان سلجوقیان روم می باشد و در بالای آن نیز مسجد علا الدین قرار دارد که در قرن سیزدهم با معماری و طراحی عربی ساخته شده است. این تپه در محافظ از دیوراهای بلند و مستحکم قرار داشته است که امروزه تنهای یک عدد از آن ها باقی مانده است.
۱۱- آبشار Goksu Yerkopru
آبشار Goksu Yerkopru یکی از عجایب طبیعی یکی از جذاب ترین زیبایی های طبیعی قونیه است. این آبشار دقیقاً مانند بهشت است که در ابتدا مشاهده می شود و از تراورتن ها به بستر رودخانه در ارتفاع ۲۰ متر می رود.
۱۲- پارک ملی دریاچه Beysehir
دریاچه Beysehir و اطراف آن در سال ۱۹۹۳ به عنوان پارک ملی اعلام شده و تحت حمایت قرار گرفته است. این پارک ملی که دومین پارک بزرگ کشور ترکیه است و به عنوان زیباترین چهره خورشید شناخته می شود، مساحتی معادل ۸۶،۸۵۵ هکتار را در خود جای داده است.
جشنواره سماع دراویش
به مدت یازده روز، شهر قونیه ترکیه با زیبایی جذاب کننده جشن سماع دراویش، به افتخار مولانا، عارف بزرگ صوفی، میزبان یکی از بدیع ترین مراسم های معنویت خواهد بود.
وحدت وجود اصول محوری در آموزه های متعالی این فیلسوف اسلامی است که معتقد بود رقص و موسیقی موجب آگاهی بالاتر می شود و به نوبه خود به کشف عشق الهی کمک می کند. بنابراین این جشنواره مملو از مراسم رقص و موسیقی صوفیانه (به نام سما) است که توسط مولنی یا پیروان مولوی انجام می شود و یکی بهترین از جاذبه های گردشگری ترکیه نیز محسوب می شود.
رقص سماع
آیین های سماع شامل چرخش های مشابه است، شکلی از مراقبه فعال بدنی که به خاطر چرخش سریع و کنترل شده مشهور می باشد. رقصندگان سما دارای یک کلاه مخروطی بزرگ و ساخته شده توسط پشم شتر که نمایانگر سنگ قبر و لباس بلند و سفید که نمای کفن و مرگ است، می باشند. وقتی آنها لباس مشکی و وسیله تابوت مانند خود را برمی دارند، سمبل تولد مجدد است و آغاز رقص آنها را نشان می دهد. بازوهای آنها با دست راست که در نماز به روی آسمان باز می شود، باز می شوند، در حالی که دست چپ (که نگاه آنها به آن استوار است) با ژست موعود به سمت زمین چرخانده می شود. سپس رقصندگان به تدریج شروع به چرخیدن خلاف عقربه های ساعت می کنند.
رقص سماع گاهی اوقات به معنای چرخش در اطراف خورشید است که در آن رهبر یا شیخ نمایانگر خورشید و رقصنده ها، مدار ستارگان و ماه می باشند. با این حال، بیشتر به عنوان نمادی از مرگ و تولد دوباره تصور می شود و برای ابراز احساسات، آزادی روح و دستیابی به عشق به خدا انجام می شود. جشنواره سماع دراویش می تواند به عنوان یک چراغ امید به آزادی و فرهنگ دیده شود. صلح، عشق و بردباری همه در آموزه های مولوی جایگاه اصلی را دارند. این جشنواره در ماه دسامبر برگزار میشود.
آب و هوای قونیه
قونیه دارای آب و هوای خاص مدیترانه ای است به این معنا که تابستان ها آفتابی و زمستانهای آن جا معتدل می باشد.در زمستان دما حداکثر تا ۵ درجه سانتی گراد بالای می رود و همچون فصل پاییز بارش های زیادی دیده میشود که با بادهای موسمی این منطقه کمی هوا را طوفانی می کنند.در ماه های تابستان یعنی از اوایل جولای تا اواخر سپتامبر ، بارش قابل توجهی در این منطقه دیده نمیشود و دما هوا تا ۳۵ درجه نیز افزایش میابد.
رستوران های جذاب شهر قونیه
۱- رستوران مولوی (Mevlevi Sofrasi)
این رستوران به موازات موزه مولانا قرار گرفته و دارای ویژگی های منحصربه فردی است که در هیچ یک از رستوران های دنیا یافت نمی شوند. رستورانی بی نظیر با فضایی فوق العاده و الهام گرفته از سنت های قدیم که به ارائه خوشمزه ترین غذاهای آناتولی در کاناپه های مولوی و غذاهای سنتی قونیه مفتخر است.
۲- رستوران کوناک کونیا (Konak Konya Cuisine)
رستوران کوناک کونیا رستورانی فوق العاده در منطقه کاراتای با سرو لذیذترین غذاهای قونیه از گذشته تا امروز، غذاهایی که ریشه در سنت این شهر دارند و امروزه ارمغان آوردن طعم هایی فراموش نشدنی می باشند. در مناسبت های خاص با رفتن به این رستوران فرصت طلایی تجربه میهمان نوازی گرم و صمیمی قونیه ای برایتان فراهم می شود. قدم گذاشتن در این رستوران احساس وارد شدن به شهر قدیم قونیه را برایتان تداعی می کند، فضایی تاریخی که قطعا هر فردی با هر سلیقه ای را به خود جذب می کند.
۳- رستوران سوماتچی فیهی ما فیه (Somatci Fihi Ma Fih Restaurant)
این رستوران در منطقه کاراتای به سرو خوشمزه ترین غذاهای تهیه شده با توجه به دستورالعمل های طبخ قدیمی سلجوقی و عثمانی با استفاده از بهترین و باکیفیت ترین مواد اولیه مفتخر است. در این مرکز فرهنگی شگرف معنای واقعی سفره و چیزهایی که می بایست در آن قرار گیرد را درک خواهید کرد. منوی این رستوران مجموعه ای غنی از غذاهای متنوع چاتال هویوک، آسیای مرکزی، سلجوقی و غذاهای مولوی از عثمانی را در دل خود جای داده، جاییکه انتخاب آن حس بودن در یک آشپزخانه سنتی قونیه را برایتان تداعی می کند.
۴- رستوران علی بابا (Ali Baba Firin Kebap)
کباب های این رستوران دارای طعمی منحصربه فرد و نحوه طبخش دقیقا مرتبط و بر اساس دوران سلجوقی می باشد. در آثار مولانا نیز از این کوره های کباب پزی نام برده شده. کباب ها فقط با گوشت گوسفند فصلی طبخ می شوند اما لذیذترین کباب ها از گوشت بره اند. فقط ساعد و دنده را در تنور کباب می کنند. گوشت ها بعد از استراحت در دیگ هایی مسی در تنورهای سنگی که با چوب بلوط گرم می شوند کباب می شوند.
۵- رستوران تیریتجی میت هات (Tiritci Mithat)
تریت نوعی غذایی محلی است که محتویاتش شامل گوشت گوسفند، نان خشک، ماست و برخی سبزیجات می باشد. می توان از این رستوران به عنوان بهترین انتخاب برای صرف این غذای خوشمزه نام برد. در این مکان بی نظیر صرف دسر محلی تهیه شده از زعفران، برنج و دیگر ترکیبات را به هیچ وجه از دست ندهید. سرو غذاهای خوشمزه و لذیذ در کنار فضای دوست داشتنی این رستوران را به مکانی بسیار مناسب برای لذت بردن از صرف غذا تبدیل کرده، رستورانی که در فضای روباز و سرپوشیده پذیرای میهمانان خواهد بود.
ویدیوی جالب از معرفی قونیه
حرف آخر
وسایل حمل و نقل عمومی در محدوده مرکزی شهر به راحتی مسافرین را جا به جا میکنند. تاکسی، مینیبوس، اتوبوس و تراموا در اکثر محدودههای مرکزی شهر وجود دارد و شما میتوانید در طول سفر از این وسایل استفاده کنید.توجه داشته باشید در اوج شلوغی قیمت هتل و بلیط بالاست و شما باید برنامهریزی مناسبی برای سفر خود داشته باشید. ماه های می، آگوست و جولای از شلوغ ترین زمان های سفر به قونیه است.