بسته به اینکه چرا به ترکیه سفر می کنید و قرار است چقدر در این کشور بمانید به ویزاها و مجوزهای مختلفی نیاز خواهید داشت. در این مقاله قرار است همه شرایط و الزامات درباره مهاجرت به ترکیه را بررسی کنیم.
فرقی ندارد اهل کدام کشورید یا چرا قرار است به ترکیه بروید؛ در هر صورت حتما باید گذرنامه معتبری از کشور مبدا داشته باشید که تا ۹۰ روز آینده اعتبار داشته باشد. اگر تاریخ انقضای گذرنامه تان رو به اتمام است قبل از سفر یا مهاجرت به ترکیه حتما آن را تمدید کنید.
حتما بخوانید: سفر به ترکیه: دیدنی ها، هزینه، زمان سفر و همه نکات مهم
دریافت ویزای ترکیه به کشور مبدا، مدت زمان و دلایل سفر شما بستگی دارد. خیلی از کشورها با ترکیه قرارداد معافیت از ویزا امضا کرده اند که به شهروندانشان اجازه می دهد تا حداکثر ۳ ماه بدون ویزا به ترکیه سفر کنند. سایر ملیت هایی که مشمول این معافیت نمی شوند باید هنگام ورود به ترکیه ویزا بگیرند و هزینه نقدی آن را بپردازند.
روند مهاجرت به ترکیه
قبل از اینکه عازم ترکیه شوید باید تمام اسناد و مدارک لازم را جمع آوری کنید. اگر قرار است برای کار، زندگی و یا تحصیل به این کشور سفر کنید به ویزاها و مجوزهای خاصی نیاز دارید. در ادامه همین مطلب روند مهاجرت به ترکیه و راهنمایی های لازم را با هم مرور می کنیم.
می خوای کل این سایت توی جیبت باشه؟ توی اپلیکیشن آموزشی چرب زبان، هرررر زبانی رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان زبان مدنظرتو مثل بلبل حرف بزن!
۱-ویزا
برای درخواست ویزا باید به سفارت ترکیه یا کنسولگری ترکیه در کشور خودتان مراجعه کنید. قبل از عزیمت به ترکیه برای این کار اقدام کنید. ممکن است چند ماه طول بکشد تا مقامات ترکیه به درخواست شما رسیدگی کنند. اگر در خصوص اینکه کدام ویزا برای شما مناسب تر است سوالی دارید می توانید از مسولین سفارت بپرسید. در صورت نقص مدارک یا هر نوع اشتباه دیگر درخواست شما رد خواهد شد.
۲-مجوز کار و اقامت
اگر قرار است در ترکیه زندگی کنید به ویزای اقامت نیاز دارید و اگر قصد کار کردن هم دارید علاوه بر ویزای اقامت باید مجوز کار هم دریافت کنید. برای اخذ این مجوزها باید به سفارت ترکیه یا کنسولگری ترکیه در کشور خودتان مراجعه کنید.
حتما بخوانید: مردم ترکیه: شناخت روحیات، فرهنگ، آداب و قوانین
۳-سایر اطلاعات
احتمالا از شما خواسته می شود که بلیط برگشت به کشور مقصدتان را ارائه کنید. علاوه بر این باید اثبات کنید که برای ماندن در ترکیه هتل یا محل مناسبی رزرو کرده اید ( اگر قرار است تامین مسکن شما توسط کارفرما انجام شود فقط کافیست که این مساله را اثبات نمایید).
اگر بعد از بازگشت از ترکیه قصد سفر مجدد به این کشور را دارید حتما موقع اخذ ویزا برای گرفتن ویزایی که اجازه چند بار ورود را به شما می دهد اقدام کنید. یادتان باشد اگر ویزایتان یک بار ورود است نمی توانید دوباره با همان ویزا به ترکیه برگردید.
حتما بخوانید: آموزش تصویری نحوه اصولی تشکر کردن به زبان ترکی استانبولی +فیلم و تلفظ
قبل از ارائه درخواست ویزا مطمئن شوید که همه مدارک و شرایط لازم برای آن را فراهم کرده اید. اگر درباره چیزی مطمئن نیستید حتما سوال کنید تا مشکلی برایتان پیش نیاید. روند مهاجرت به صبر و شکیبایی زیادی نیاز دارد و حتما باید از همه چیز مطمئن شوید تا اختلالی در این روند به وجود نیاید و این پروسه طولانی تر نشود.
نکات مهم برای مهاجرت به ترکیه
روند مهاجرت به ترکیه در سال های اخیر تغییرات زیادی داشته و راحت تر شده است. به لطف وجود یک سیستم مستقر زیر نظر وزارت مهاجرت ترکیه، در حال حاضر بسیاری از مراحل مهاجرت به ترکیه به صورت آنلاین انجام می شوند و همه این تغییرات فقط ظرف ده سال اتفاق افتاده اند.
با اینکه دولت ترکیه سر راه کارفرمایانی که قصد به کارگیری نیروی کار خارجی را دارند مانعی ایجاد نمی کند و مقررات سختگیرانه ای در این خصوص اعمال نمی کند؛ اما اولویت ترکیه حفظ مشاغل برای شهروندان خودش است؛ بنابراین استخدام اتباع خارجی در برخی مشاغل خاص امکان پذیر نیست. اگر فقط به قصد زندگی کردن به ترکیه مهاجرت می کنید دریافت ویزا بسیار آسان است. در ضمن گذراندن دوران بازنشستگی در ترکیه نیز به همان راحتی دریافت ویزای اقامت است.
حتما بخوانید: آموزش ۱۰ کلمه و عبارت کاربردی در زبان ترکی استانبولی با معنا و تلفظ فارسی
با اینکه روند اعطای ویزا در ترکیه نسبت به کشورهای دیگر آسان تر است اما اینکه درخواستتان را به درستی ارسال کنید و همه مدارکتان کامل باشد اهمیت خیلی زیادی دارد. نقص مدرک باعث می شود پذیرش درخواستتان ماه ها به تعویق بیفتد و اگر درخواستتان کاملا رد شود اینکه بتوانید نظر مقامات ترکیه ای را تغییر بدهید کار خیلی سختیست. برای همین توصیه می کنیم که قبل از مهاجرت به ترکیه از مشاوران حرفه ای کمک بگیرید تا با مشکل مواجه نشوید.
۱-صدور کارت فیروزه ای ترکیه
ویزای جدید ترکیه که به رنگ ملی این کشور یعنی فیروزه ای رنگ است در تاریخ ۱۴ مارس ۲۰۱۷ روی کار آمد. این ویزا به افرادی که دارای تخصص و مهارت خاصی هستند اجازه می دهد تا به راحتی وارد کشور ترکیه شوند. افرادی که در زمینه های مختلف ورزشی، هنری، علمی و یا هر چیز دیگری تخصص دارند می تواند برای دریافت این ویزا اقدام کنند.
۲-تحصیل در ترکیه
کشور ترکیه میزبان تعداد نسبتا بالایی از دانشجویان بین المللی است. البته پذیرش دانشجویان خارجی در سال های اخیر اتفاق افتاده. اکثر این دانشجویان از کشورهای ترک زبان (مثل آذربایجان، ترکمنستان، قرقیزستان و ازبکستان) و یا کشورهای منطقه ای مثل چین غربی برای تحصیل به ترکیه می آیند. سیستم آموزشی ترکیه در این کشورها به کیفیت بالا مشهور است.
۳-کار کردن در ترکیه
اخذ ویزای کاری ترکیه به زمینه ای که قرار است در آن مشغول به کار شوید بستگی دارد. دریافت ویزای کاری در ترکیه هم درست مثل خیلی از کشورهای دیگر سخت تر از بقیه ویزاهاست.
۴-اجازه اقامت در ترکیه
اگر هدفتان از سفر به ترکیه زندگی کردن در این کشور است به مجوز خاصی که همان اجازه اقامت در ترکیه است نیاز دارید. به طور کلی هر شخصی که می خواهد در یک دوره ۱۸۰ روزه بیشتر از ۹۰ روز در ترکیه بماند باید اجازه اقامت بگیرد. این مساله شامل حال کسانی می شود که قصد تحصیل در این کشور را دارند و یا افردی هستند که از نظر اقتصادی غیر فعالند و صرفا برای گذراندن دوره بازنشستگی شان به ترکیه می آیند.
برای دریافت اجازه اقامت در ترکیه باید مدارک و مستندات لازم را ارائه کنید و نشان بدهید که دلایل معتبر و قابل قبولی برای اقامت در این کشور دارید. با همه اینها باید بدانید که اگر برای کار یا تحصیل وارد ترکیه می شوید علاوه بر ویزای اقامت به اجازه اقامت هم نیاز دارید.
۵-پناهندگی در ترکیه
قوانین پناهندگی ترکیه به اینکه از چه کشوری قرار است به ترکیه پناهنده شوید بستگی دارد؛ مثلا قوانین مربوط به پناهندگان کشور سوریه با مقررات مختص افرادی که از اروپا (به ندرت) درخواست پناهندگی می دهند متفاوت است.
حتما بخوانید: آموزش ۱۰ مکالمه پرکاربرد روزمره ترکی استانبولی (بهمراه فایل صوتی و کتاب)
۶-تولد در ترکیه
هر کودکی که در ترکیه متولد می شود حق دارد تا زمانی که والدین او در این کشور هستند و یا تا سن ۱۸ سالگی در ترکیه بماند. همه کودکانی که در ترکیه بدنیا می آیند شهروند این کشور محسوب نمی شوند، در واقع حق شهروندی به کسانی اعطا می شود که مادر یا پدرشان ( که اسم او در شناسنامه قید شده و به طور قانونی با مادر کودک ازدواج کرده است) تبعه ترکیه باشند. کودکان متولد شده از مادران غیر ترکیه ای و پدران ترکیه ای در صورت موافقت دادگاه و اثبات نسبت خونی شان می توانند از حق شهروندی کشور ترکیه برخوردار شوند. در مورد فرزند خواندگی نیز قوانین مشابهی اعمال می شود.
کودکانی که در ترکیه متولد شده اند هم درست مثل افراد بالغ می توانند درخواست تابعیت کنند. به طور کلی هر کسی که درخواست تابعیت می دهد باید شرایط زیر را داشته باشد:
- از نظر روحی و روانی صلاحیت داشته باشد
- قبل از تاریخ درخواستشان به مدت ۵ سال در ترکیه اقامت داشته باشد
- قصد اقامت طولانی مدت در ترکیه داشته باشد
- با کشور ترکیه آشنا باشد
- هیچ نوع بیماری مسری خطرناکی برای دیگران نداشته باشد
- وجهه و شخصیت خوبی داشته باشد
- به اندازه کافی به زبان ترکی تسلط داشته باشند
- درآمد کافی و توانی کسب درآمد کافی برای تامین مخارج خودش و بستگانش را داشته باشد
- اعطای حق تابعیت به این شخص در جهت منافع عمومی کشور ترکیه باشد.
شرایط دریافت حق شهروندی در ترکیه
همان طور که در قسمت قبل گفتیم، شخصی که از والدین ترکیه ای متولد شده است می تواند درخواست تابعیت کند (به بخش قبلی رجوع کنید). شخصی که با شهروند یا سیتیزن ترکیه ای ازدواج می کند نیز می تواند بعد از ۳ سال درخواست تابعیت کند. نیازی نیست که در این دوران شخص در ترکیه اقامت داشته باشد.
همه افراد بالای ۱۸ سال که به طور قانونی در ترکیه زندگی می کنند (حداقل ۱۸۳ روز در هر سال) می توانند درخواست تابعیت ترکیه بدهند. این حالت معمولا بعد از ۵ سال اتفاق می افتد. در چنین شرایطی فرد باید بتواند ثابت کند که:
- به اندازه کافی به ترکی تسلط دارد و صحبت می کند
- درک و شناخت اساسی و کافی از تاریخ و فرهنگ کشور ترکیه دارد
- وجهه اجتماعی و شخصیت مثبتی دارد؛ به این معنی که هیچ نوع بدهی و محکومتی ندارد و مالیاتش را پرداخت کرده است
- از نظر ذهنی توانمند است
- از سلامتی جسمی برخوردار است و یا حداقل بیماری مسری خطرناکی برای دیگران ندارد
- درآمد کافی (یا وسیله کسب آن) برای حمایت از خودش و بستگانش دارد
- اعطای تابعیت به این شخص خطری برای منافع عمومی کشور ترکیه ایجاد نمی کند